Det är viktigt att kunna vara flexibel och kreativ

Stephanie har jobbat som vikarie hos Lärarjouren i snart 6 år. Parallellt med vikariejobbet pluggar hon till ämneslärare på Stockholms Universitet, vilket hon snart är klar med. Det bästa hon vet med vikariejobbet är att få ett smakprov på framtiden och att få träffa alla unika elever.

Varför började du jobba som vikarie för Lärarjouren?
Jag började arbeta på Lärarjouren år 2013 samtidigt som jag påbörjade Ämneslärarutbildningen på Stockholms universitet. Min tanke då var att samla på mig så mycket arbetslivserfarenhet som möjligt redan under min utbildning till lärare.

Vad gör du helst på fritiden när du inte jobbar hos Lärarjouren?
Jag uppskattar att få umgås med familj, vänner och mina hundar. Men utöver det så sjunger jag i kör, skriver, dansar, spelar piano och reser mycket.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var självklart nervös med samtidigt tyckte jag att det skulle bli spännande! Jag minns att jag kände mig förväntansfull innan.

Vad har du fått lära dig från vikariejobbet?
Jag har absolut fått ännu bättre tålamod och funnit glädje i att arbeta. Utöver det har jag utvecklat min samarbetsförmåga, min flexibilitet och min kreativitet.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? Isåfall, hur?
På många sätt! Tålamod är något jag alltid haft men det har blivit ännu större då det krävs i skolvärlden. Ibland går det inte som en planerat med en lektion till exempel, och då är det viktigt att vara flexibel och kreativ vilket jag nämnde att jag blivit mer av.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att få möta eleverna, alla härliga och spännande individer! För mig som studerar till lärare så ser jag det också som en enorm erfarenhet att få vara ute i ”verkligheten” och få uppleva olika skolor och klasser.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
– Försök att ha tålamod; inte alltid så lätt men absolut nödvändigt, tänk om ifall något inte fungerar som tänkt.
– Be om råd/stöd om du behöver, antingen av de fantastiska människor som arbetar på Lärarjouren, det kan vara både av de som jobbar på kontoret såväl som de andra vikarierna eller lärarna du möter på skolan.
– Kom förberedd och i tid till ditt uppdrag, då kommer det inte kännas lika nervöst och allt flyter på bättre.
– Inga frågor är dumma frågor! Elever oavsett ålder undrar över allt möjligt och det mesta går att besvara och lära sig av antingen för dem eller dig.

 Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Våga testa! Det gjorde jag och det ångrar jag inte för en sekund.