Ett flexibelt och lärorikt jobb på dina villkor!

Anna läser till lärare på Stockholms universitet och har valt att kombinera sina studier med att jobba extra som vikarie på Lärarjouren. På fritiden tränar hon gymnastik, kickboxning och går på bounce varje vecka. Utöver det så älskar hon att resa, spendera tid med nära och kära och att vara spontan och göra roliga saker som faller henne in. 

Hur kändes din första dag på jobbet?
Nervös! Jag försökte förbereda mig så gott som möjligt dagen innan jag skulle ut på mitt första uppdrag för att känna mig trygg och säker i min roll. När det kommer till barn och ungdomar är det inte alltid helt lätt att planera allt till punkt och pricka, men jag hittade snabbt en taktik som passade mig och med erfarenhet får man naturligtvis kunskap! Ju fler vikariat jag har varit iväg på desto tryggare känner jag mig i min lärarroll.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Jag har lärt mig att hantera oväntade situationer och framförallt att tala inför större grupper. Ibland går det inte alltid som man tänkt sig, men då finns det alltid en lösning. Jag har även insett att elevgrupper kan se helt olika ut och att de bemöts bäst på olika sätt. Eftersom jag studerar till lärare är det en fantastisk erfarenhet för mig att uppleva och bemöta olika elevgrupper och att lära mig anpassa lektionerna på ett sätt som gynnar alla.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Det bästa med att jobba som vikarie är alla erfarenheter som jag samlar på mig. Jag får ett smakprov på mitt framtida arbetsliv! En annan sak jag uppskattar mycket med jobbet är flexibiliteten, det är perfekt för mig som studerar samtidigt.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Var inte rädd för att göra fel. Ingen är perfekt och alla gör små misstag i början, man lär sig på vägen! Packa din väska dagen innan och lägg ner allt som kan vara bra att ha. Självklart ska utdraget ur belastningsregistret med och jag gillar att ta med extra uppgifter eller aktiviteter så att jag har en backupplan om någonting oväntat skulle ske.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
KÖR! Det är det perfekta extrajobbet, flexibelt och lärorikt! Att jobba med människor är det bästa som finns och om du, precis som jag, studerar till lärare så finns det ju inget bättre!