Inspirera våra barn och ungdomar - Bli lärarvikarie!

Veckans vikarieporträtt kommer från Elin som tycker att utbildning är en förutsättning för att världen ska bli bättre. Hon började jobba som lärarvikarie på Lärarjouren för att få dela med sig av sina kunskaper och dessutom inspirera elever till att plugga vidare.

Vad gjorde du innan du började jobba på Lärarjouren?
Jag pluggar till civilingenjör på KTH, men har just nu studieuppehåll därifrån och har gått lite andra kurser, bland annat retorik. Tidigare har jag varit både handbollstränare och läxhjälp.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var lite nervös inför första dagen. Jag skulle hålla i en mattelektion, men när lektionen väl skulle börja så dök den ordinarie läraren upp. Då fick jag ha en lektion i svenska istället. Trots att det inte riktigt blev som det var tänkt från början gick det bra och jag hade roligt!

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? I så fall, hur?
Jag har lärt mig att lösa situationer som jag inte är beredd på och förklara samma sak på många olika sätt, så att alla ska få möjlighet att förstå. Jag har också lärt mig hur viktigt det är att vara engagerad när man står inför en klass för att eleverna verkligen ska lyssna. Barn är både kloka och väldigt roliga och genom jobbet som vikarie har jag lärt mig mer om hur jag själv fungerar i olika situationer.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Det finns mycket som är bra, men det bästa är nog att jag alltid känner mig behövd när jag jobbar.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Om det känns läskigt, se till att ta ditt första uppdrag så snart som möjligt. Du kommer inse att det inte alls är något att vara rädd eller nervös för.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Kör! Det är ett flexibelt, viktigt och väldigt roligt jobb!