Jag har blivit bra på att sätta ner foten när det verkligen gäller

Denna gång får vi möta den kreativa Malin som började som vikarie hos Lärarjouren efter att hon hade gått klart skolan. Hon tycker att den bästa med vikariejobbet är att varje dag är en ny utmaning.

Varför började du jobba som vikarie för Lärarjouren?
Jag hade jobbat som vikarie innan jag flyttade till Stockholm och trivdes mycket bättre än förväntat med det. När mitt år på konstskola var slut och jag var ute efter jobb igen kändes det naturligt att söka mig tillbaka till vikarierollen eftersom jag trivdes så bra.

Vad gör du helst på fritiden när du inte jobbar hos Lärarjouren?
Jag är kulturintresserad och det går lite i perioder hur det tar sig uttryck men jag tycker om att gå på utställningar, läsa och titta på film. Jag är ett stort fan av meditativa hobbys och att pyssla med olika saker. Kan var allt från att odla kryddväxter till att spela piano eller fotografera.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag kände mig väl förberedd eftersom jag fått bra guidning av såväl Lärarjouren som av personalen på skolan. Det är alltid lite nervöst att ställa sig framför en ny klass, men jag tycker det brukar släppa så fort man får kontakt med klassen och presenterar sig. Efter det går det mest av bara farten.

Vad har du fått lära dig av att jobba som vikarie?
Anpassa ledarskap. Jag har lärt mig hur stor skillnad det är på hur olika klasser och gruppkonstellationer fungerar. Det varierar mycket hur sträng man behöver vara, om och hur mycket man kan skämta med eleverna, vilka individer som har lätt att påverka de andra, hur inställningen till skolan och lärande är osv. För varje gång jag kommer till en ny klass eller grupp tycker jag det blir lättare att läsa av den och anpassa min ledning och mitt uttryckssätt för att nå ut, bli respekterad och i bästa fall engagera eleverna.

Förklara med andra ord. Jag har blivit bra på att använda många exempel, synonymer och ställa olika frågor för att få varje elev att hänga med. Det kan vara ett annat ordval som gör att polletten trillar ner för någon och det är alltid roligt att se när en elev förstår någonting för första gången.

Att det inte går att alltid vara alla till lags. Även om jag någon gång tycker att jag faktiskt gett alla i en klass lika mycket tid och uppmärksamhet och gjort mitt bästa för att vara rättvis, kommer det alltid var någon som inte tycker eller känner likadant. Det viktiga för mig är att vara lyhörd och uppmärksamma om någon känner sig förbisedd eller orättvist behandlad och ha en öppen dialog om det.

Att vara extra tydlig och konsekvent. Det går nästan inte att var övertydlig när man jobbar med barn. Jag har lärt mig att inte bara berätta vad vi ska göra, jag gör det två gånger och skriver det på tavlan. Och jag skriver vilken tid lektionen slutar så jag slipper svara på det varannan minut.

Ta hjälp av eleverna. När jag var vikarie första gången förväntade jag mig att eleverna skulle göra allt för att sätta krokben för mig och testa mig. Men jag insåg fort att de flesta elever är väldigt tillmötesgående och hjälpsamma. Jag har bett och fått hjälp från eleverna med allt från vilken dag de ska lämna in matteläxan till speciella knep för att få ordning på klassen.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? Isåfall, hur?
Jag har blivit bra på att sätta ner foten när det verkligen gäller. Jag höjer inte gärna rösten och blir väldigt sällan arg, men det är viktigt för mig att säg ifrån när jag ser eller hör något jag inte tycker är okej. Både när det gäller elever och personal på olika skolor tycker jag att jag har blivit bra på att lugnt men bestämt berätta vad jag tycker är fel.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att det alltid är en utmaning, att jag aldrig tittar på klockan och räknar minuter till arbetsdagens slut och att man kan lämna ett avtryck i en klass eller hos en elev även om man bara är där en kort stund.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Att tillåta sig ha roligt! Många gånger är det nödvändigt att bestämd och sträng, men jag tycker det blir ett mycket skönare arbetsklimat för både sig själv och eleverna om det finns utrymme för skratt.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Kör! Det är ett flexibelt, lärorikt och roligt jobb!