Jag har blivit mycket säkrare på att tala inför personer jag inte känner

Denna gång får vi möta Akseli som jobbar som vikarie i samband med att han startar upp sitt företag där han ska lära ut japanska till svenskar, samt engelska till japanska familjer i Sverige. Det bästa han vet med vikariejobbet är att få träffa nya kontakter ute på skolorna.

Varför började du jobba som vikarie för Lärarjouren?
Jag sökte mig till Lärarjouren för att jag strävar efter att jobba som lärare i framtiden. Jag tycker att det är en bra idé att vänja sig vid klassrumsmiljön och att bli bekväm med att stå framför en grupp med elever innan man ger sig ut i arbetslivet som lärare.

Vad gör du helst på fritiden när du inte jobbar hos Lärarjouren?
Jag håller på att starta ett eget företag vid sidan om med mål att lära ut japanska, till privatpersoner, samt engelska till japanska familjer som är tillfälligt bosatta i Sverige. Förutom det så försöker jag finna tid att umgås med kompisar, spelar en del spel samt läser visuella noveller på japanska.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Min första dag på jobbet var jag provvakt för nationella proven i gymnasiet. Det var ett relativt enkelt uppdrag, men jag kände mig ändå nervös. Första gången då jag fick hålla i en lektion var utmanande men spännande eftersom jag höll lektion i matematik 2 på gymnasiet och eleverna ställde många väldigt bra frågor där jag behövde tänka efter noga innan jag svarade.

Vad har du fått för lärdomar från vikariejobbet?
Att bli mer avslappnad kring att prata med folk som jag inte känner och att improvisera. Jag har blivit bättre på att hantera många bollar i luften och att planera flera lektioner framåt samt att anpassa lektionerna efter elever på olika kunskapsnivå så att lektionen ändå blir givande för alla. Helt enkelt fått en mycket bättre insikt i läraryrket.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? Isåfall, hur?
Ja, absolut. Jag känner att jag har blivit mycket säkrare på att tala inför människor som jag inte känner, samt att jag blivit bättre på att förklara på ett pedagogiskt sätt.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att man kommer ut i skolor, har möjlighet att komma i kontakt med nyckelpersoner som eventuellt kan leda till framtida jobb möjligheter om man gör ett bra intryck.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Om du har möjlighet så testa att ta längre uppdrag (långvikariat) så gör det. Man lär känna sina elever och medarbetare på skolan på ett helt annat sätt. Man får även en bättre chans att visa vad man går för, och möjligheter att knyta kontakter som kan leda till bra meriter eller till och med jobb i framtiden.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Om du känner att du tycker det är kul att lära ut, eller om du har funderingar på att bli lärare i framtiden så är det definitivt värt att testa på att jobba som vikarie. Man får en väldigt god insikt i vad det innebär att vara en lärare.