Jag vill vara den där vikarien som når ut till eleverna och skapar intresse och engagemang!

Möt vår fantastiska vikarie Evelina Bergström i veckans porträtt. Evelina läser till socionom och tycker att vikariejobbet är en unik möjlighet att öva på olika sorters relationsskapande som är givande i alla sociala situationer. Läs intervjun om hennes jobb som vikarie på Lärarjouren nedan.

Varför började du jobba som vikarie för Lärarjouren?
Jag har alltid haft ett intresse för läraryrket och ville ut och ha egna klasser. Jag vill vara den där vikarien som når ut till eleverna och skapar intresse och engagemang!

Vad gjorde du innan du började jobba på Lärarjouren?
Jag pluggar till Socionom och extrajobbade länge som läxhjälpare och i matbutik.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var taggad men nervös. Jag visste inte om jag skulle kunna svara på alla frågor från eleverna men jag oroade mig i onödan. Det gick jättebra, oftast får man instruktioner av den ordinarie läraren och då är det bara att följa dem och sätta sin egen prägel på det.

Skriv fem bra saker du har fått lära dig genom vikariejobbet!

  1. Jag har fått lära mig att det bästa sättet att nå ut till en klass är att skapa en trevlig och rolig relation till klassen under de 5 första minuterna, då lyssnar de bättre och respekterar en på ett helt annat sätt.
  2. Att studiero är superviktigt!
  3. Att humor och värme skapar tryggare och lättare stämning.
  4. Att alla lär sig på olika sätt och det gäller att känna av stämningen i klassen och se vilka som kanske behöver extra hjälp eller avskildhet under lektionen.
  5. Att vara förberedd och ha med sig några ess i rockärmen är guld! Vissa elever blir klara superfort och då är det bra att ha några kluriga extrauppgifter med sig!

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet? I så fall, hur?
Ja, jag är mindre nervös inför att prata inför klasserna och jag vågar göra fel. Jag övar på olika sorters relationsskapande genom varje lektionstillfälle! Det är givande i alla sociala situationer.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att se elever som har det svårt i skolan bli motiverade och säga att lektionen var kul. Då blir jag så himla glad!

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Ta med några klur-uppgifter, typ sudoku, gamla kängurutävlingar (i matte) eller annat som eleverna kan göra när de är klara. Hamnar du i en klass som har svårt att komma till ro, dela upp lektionen i mindre stycken och gör någon rolig aktivitet i 2-5 min eller låt dem sträcka på sig.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Kör på! Det är kul och otroligt utvecklande på alla plan!