Jobbet som lärarvikarie är kul och flexibelt och du utvecklar dina ledaregenskaper

Den här gången delar Joakim med sig av sina erfarenheter och upplevelser som vikariejobbet medfört.

Varför började du jobba som vikarie för Lärarjouren?
Vikariejobbet är en flexibel lösning för mig att få en extra inkomst, samtidigt känns det fint att få avlasta skolor och lärare som man i media hör har det tufft. Jag hade länge tänkt att det vore kul att arbeta som lärare. När jag läste en kurs på universitetet träffade jag en representant från Lärarjouren.

Hur kändes din första dag på jobbet?
Jag var lite nervös, men det släppte så snart jag träffade klassen.

Känner du att du har utvecklats som person genom jobbet?
Man lär sig nya saker hela tiden. Det är ju det som är så kul med jobbet, man träffar barn i olika åldrar som lär sig olika saker som man många gånger själv inte tänkt så mycket på. Jag tror även att man utvecklas och lär sig bäst genom att själv lära ut. Jag tror främst att jag har lärt mig att lita på mina värderingar och bakgrund från min uppväxt och de erfarenheter jag samlat på mig för att hantera olika situationer och människor, oavsett om de är barn eller vuxna. I näringslivet kallas det nog ledaregenskaper.

Vad är det absolut bästa med att jobba som vikarie?
Att få hänga med kids när de berättar vad som händer i deras liv.

Har du något bra tips till nyblivna vikarier?
Det är ok att vara nervös, lita på de erfarenheter du skaffat dig under åren och var dig själv. Om du är nyfiken på kidsen kommer de vara dubbelt så nyfiken på dig.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att bli vikarie?
Testa! Jobbet som lärarvikarie är kul och flexibelt och du utvecklar dina ledaregenskaper.